muuuuto_przez

Kontakt do sprzedawcy:

kom: 883 327 580
e-mail: hodowla@agroenergetyk.pl

 

MŁÓTO

BROWARNIANE

MŁÓTREX 55

 

 

Młóto browarniane (wysłodziny): produkt powstający przy produkcji piwa.

W procesie warzenia piwa po odfiltrowaniu brzeczki przedniej w kadziach zaciernych pozostaje młóto browarniane, bardzo wartościowy produkt uboczny, z powodzeniem wykorzystywany jako pasza, głównie w żywieniu bydła. Świeże młóto browarniane zawiera 15-30% suchej masy i ma postać gęstej, wilgotnej śruty zbożowej, przypominającej wilgotną kaszę jęczmienną (do produkcji piwa najczęściej wykorzystywany jest słód jęczmienny).

 

MŁÓTREX 55

W Młótrex 55-S jest to młóto browarniane w formie sypkiej z widocznymi łuskami jęczmienia. Wpływa pozytywnie na strukturę dawki pokarmowej.
PRODUKT SEZONOWY
W Młótrex 55-M jest to młóto browarniane w formie miałkiej, drobno mielonej. Komponuje się zarówno jako dodatek do pasz treściwych, jak i do mieszania z paszami objętościowymi.
W Młótrex 55-gTMR jest to młóto browarniane w formie granulowanej. Zalecane do stosowania w systemie żywienia TMR. (ang. Total Mixed Ration)

 

Zachodzące podczas zacierania procesy hydrolizy powodują rozkład skrobi i części białek; produkty rozpadu przechodzą do brzeczki przedniej. Natomiast w młócie pozostają białka (ok. 75% s.m. młóta), bogate w lizynę i strawne jelitowo w 85%, tłuszcze, węglowodany nie rozłożone w procesie hydrolizy, głównie pozostałości skrobi, pentozany i związki pektynowe (ok. 20% s.m. młóta) oraz całe włókno

Młóto jest paszą mającą zastosowanie zarówno w żywieniu zwierząt przeżuwających, jak i monogastrycznych. 1 kg tej paszy wg. norm INRA dostarcza 0,19 JPM energii netto dla krów mlecznych. Białko zawarte w młócie tylko w 45% jest rozkładane w żwaczu, co szczególnie wyróżnia  młóto jako składnik dawek pokarmowych dla bydła, głównie krów mlecznych. Rzeczywista natomiast strawność białek młóta w jelicie cienkim jest wysoka i wynosi około 85%. Pasza ta nie zwiększa  koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu i pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego zwierzęcia.

 

W trosce o zdrowie krów i wygodę hodowców przygotowano młóto browarniane suszone.

Młóto świeże zawiera około 75 % wody, korzyści jakie korzyści wynikają z suszenia młóta to:

 

  • Stabilny skład chemiczny i bezproblemowe przechowywanie!
  • Młóto suszone dłużej zachowuje świeżość, nie ma groźby inwazji mykotoksyn!
  • Posiada czteromiesięczny termin przydatności do spożycia!
  • Zimą nie zamarza
  • Łatwe dozowanie

 

 

Młóto ma zastosowanie w żywieniu bydła i trzody lub do sporządzania mieszanek paszowych.

 

Przykładowa zawartość składników pokarmowych w 1 kg młóta suszonego
Wartość odżywcza MJ/kg11,7
Sucha masa89%
Białko ogólne24 %
Tłuszcz surowy8,74%
Włókno surowe 18,4%
Popiół5,2%

 

W suchej masie reprezentowane są prawie wszystkie składniki pokarmowe ziarna jęczmienia, z wyjątkiem cukrów rozpuszczonych w wyniku hydrolizy enzymatycznej. Są to przede wszystkim cukry strukturalne (włókno surowe), białko ogólne, (głównie białko właściwe), tłuszcz surowy, część niezhydrolizowanej skrobi oraz nierozpuszczalne w wodzie związki mineralne, głównie fosforu i wapnia. Brakuje natomiast rozpuszczalnych w wodzie związków mineralnych i witamin. Młóto jest paszą wartościową, mającą zastosowanie zarówno w żywieniu zwierząt przeżuwających, jak i monogastrycznych.

 młóto browarniane )

młóto 2

 

 

[vCitaContact type=contact width=500 height=450]