ESTA® Kieserit gran.
Nawóz WE
Kizeryt 25+50
25 % MgO tlenku magnezu rozpuszczalnego w wodzie
50 % SO3 trójtlenku siarki rozpuszczalnego w wodzie
Właściwości
- Magnez i siarka w postaci siarczanowej są całkowicie rozpuszczalne w wodzie i natychmiast przyswajalne przez rośliny.
- Skuteczny niezależnie od pH gleby, może być stosowany na wszystkich stanowiskach.
- Granulat charakteryzuje się jednolitymi wymiarami, twardością i sypkością.
- Idealny do mieszanek mechanicznych.
- W 100% naturalny nawóz – zgodnie z rozporządzeniem unijnym Nr 834/2007 i regulacjami rozporządzenia Unii Europejskiej 889/2008, ESTA® Kieserit gran. jest dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych.
- Łatwość rozsiewania umożliwia wielorakie zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie, uprawach specjalnych i leśnych.
Zastosowanie
Przeznaczony do wszystkich upraw z niedoborem magnezu i siarki. Może być stosowany samodzielnie, a także jako składnik mieszanek.
Kieserit można stosować jesienią lub wczesną wiosną przed wznowieniem wegetacji. Zawarte składniki w nawozie potrzebują czasu by wraz z wodą przedostać się w głębsze warstwy gleby skąd mogą zostać pobrane przez korzenie roślin. Na stanowiskach ubogich w magnez, zaleca się nawożenie jesienne z jednoczesnym przyoraniem, natomiast stanowiska lekkie powinno się nawozić w okresie wiosennym.
W szkółkach, celem uzyskania wysokiej jakości drzewek ozdobnych (intensywna zieleń lub srebrzystość igieł), zaleca się stosowanie jeszcze przed założeniem plantacji. W następnych latach na stanowiskach ubogich w magnez, należy w miarę możliwości stosować co roku nawożenie w ilości ok. 100kg/ha.
Dawkowanie
Wielkość dawkowania określają następujące czynniki:
– zapotrzebowanie poszczególnych upraw lub płodozmianu na magnez i siarkę,
– zawartość magnezu i siarki oraz dostępność tych pierwiastków w glebie.
Uprawa | MgO (kg ha-1) | Kizeryt gran. (kg ha-1) |
Zboże | 14 – 35 | 50 – 120 |
Kukurydza na ziarno | 42 – 70 | 150 – 240 |
Kukurydza kiszonkowa | 40 – 50 | 140 – 170 |
Buraki cukrowe | 50 – 100 | 180 – 350 |
Buraki pastewne | 80 – 120 | 270 – 400 |
Ziemniaki | 35 – 60 | 120 – 200 |
Rzepak | 30 – 40 | 100 – 150 |
Bobik | 20 – 40 | 70 – 140 |
Groch | 12 – 24 | 40 – 80 |
Słonecznik | 50 – 100 | 180 – 350 |
Łąki | 60 – 80 | 200 – 280 |
Pastwiska | 45 – 65 | 160 – 220 |
Warzywa | 10 – 65 | 30 – 230 |