MGS-25/25 Kizeryt


ESTA® Kieserit gran.

Nawóz WE
Kizeryt 25+50

25 % MgO tlenku magnezu rozpuszczalnego w wodzie

50 % SO3 trójtlenku siarki rozpuszczalnego w wodzie

 

Właściwości

  • Magnez i siarka w postaci siarczanowej są całkowicie rozpuszczalne w wodzie i natychmiast przyswajalne przez rośliny.
  • Skuteczny niezależnie od pH gleby, może być stosowany na wszystkich stanowiskach.
  • Granulat charakteryzuje się jednolitymi wymiarami, twardością i sypkością.
  • Idealny do mieszanek mechanicznych.
  • W 100% naturalny nawóz – zgodnie z rozporządzeniem unijnym Nr 834/2007 i regulacjami rozporządzenia Unii Europejskiej 889/2008, ESTA® Kieserit gran. jest dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych.
  • Łatwość rozsiewania umożliwia wielorakie zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie, uprawach specjalnych i leśnych.

 

Zastosowanie

Przeznaczony do wszystkich upraw z niedoborem magnezu i siarki. Może być stosowany samodzielnie, a także jako składnik mieszanek.

Kieserit można stosować jesienią lub wczesną wiosną przed wznowieniem wegetacji. Zawarte składniki w nawozie potrzebują czasu by wraz z wodą przedostać się w głębsze warstwy gleby skąd mogą zostać pobrane przez korzenie roślin. Na stanowiskach ubogich w magnez, zaleca się nawożenie jesienne z jednoczesnym przyoraniem, natomiast stanowiska lekkie powinno się nawozić w okresie wiosennym.

W szkółkach, celem uzyskania wysokiej jakości drzewek ozdobnych (intensywna zieleń lub srebrzystość igieł), zaleca się stosowanie jeszcze przed założeniem plantacji. W następnych latach na stanowiskach ubogich w magnez, należy w miarę możliwości stosować co roku nawożenie w ilości ok. 100kg/ha.

 

Dawkowanie

Wielkość dawkowania określają następujące czynniki:

– zapotrzebowanie poszczególnych upraw lub płodozmianu na magnez i siarkę,

– zawartość magnezu i siarki oraz dostępność tych pierwiastków w glebie.

 

Uprawa MgO (kg ha-1) Kizeryt gran. (kg ha-1)
Zboże 14 – 35 50 – 120
Kukurydza na ziarno 42 – 70 150 – 240
Kukurydza kiszonkowa 40 – 50 140 – 170
Buraki cukrowe 50 – 100 180 – 350
Buraki pastewne 80 – 120 270 – 400
Ziemniaki 35 – 60 120 – 200
Rzepak 30 – 40 100 – 150
Bobik 20 – 40 70 – 140
Groch 12 – 24 40 – 80
Słonecznik 50 – 100 180 – 350
Łąki 60 – 80 200 – 280
Pastwiska 45 – 65 160 – 220
Warzywa 10 – 65 30 – 230

 

Kizeryt