Kontakt do sprzedawcy:
kom: 784 355 417
e-mail: beeryeast@agroenergetyk.pl
Gliceryna
W celu podwyższenia koncentracji energii w dawce, firmy obecne na rynku, oferują więc dodatki specjalistyczne, takie jak tłuszcze chronione, melasa, gliceryna, glikol propylenowy lub ich mieszaniny.
Gliceryna:
- Jest dodatkiem glukoplastycznym co oznacza, że bezpośrednio z niej produkowana jest w wątrobie glukoza
- Dodawana do TMR zwiększa pobranie suchej masy i w przeciwieństwie do melasy nie stwarza ryzyka zakwaszenia żwacza.
- Bezpiecznie może być stosowana u krów do 100. dnia laktacji w dawkach do 500g/szt/dz. a przez krótszy czas, w okresie zagrożenia ketozą, nawet do 800g/szt/dz.
- Doskonale komponuje się z glikolem – „przykrywa” jego gorzki smak i razem stanowią świetną parę dodatków do syntezy glukozy.
Właściwości gliceryny
- dostarcza niezbędnej energii krowom po wycieleniu (ma wysoką wartość energetyczną)
- źródło energii w okresie laktacji
- poprawia smakowitość paszy (jest słodka)
- zwiększa pobranie paszy
- działa profilaktycznie przeciwko ketozie
- zapewnia dobrą kondycję krów
- poprawia parametry rozrodu
- zapobiega wysychaniu, zagrzewaniu oraz przymarzaniu paszy na stole paszowym
Dawkowanie dzienne:
- przed wycieleniem (ok. 2 tygodnie): 500 g/dzień/sztukę
- po wycieleniu (ok. 100 dni laktacji): 250 g/dzień/sztukę
- polać zadaną paszę lub wlać do wozu paszowego
- przy silnych objawach ketozy (brak apetytu, niedoboru energii) podawać w formie wlewu do pyska.