Kontakt do sprzedawcy:

kom: 784 355 417
e-mail: beeryeast@agroenergetyk.pl

Gliceryna

 

W celu podwyższenia koncentracji energii w dawce, firmy obecne na rynku, oferują więc dodatki specjalistyczne, takie jak tłuszcze chronione, melasa, gliceryna, glikol propylenowy lub ich mieszaniny.

 

 Gliceryna:

  • Jest dodatkiem glukoplastycznym co oznacza, że bezpośrednio z niej produkowana jest w wątrobie glukoza
  • Dodawana do TMR zwiększa pobranie suchej masy i w przeciwieństwie do melasy nie stwarza ryzyka zakwaszenia żwacza.
  • Bezpiecznie może być stosowana u krów do 100. dnia laktacji w dawkach do 500g/szt/dz. a przez krótszy czas, w okresie zagrożenia ketozą, nawet do 800g/szt/dz.
  • Doskonale komponuje się z glikolem – „przykrywa” jego gorzki smak i razem stanowią świetną parę dodatków do syntezy glukozy.

 

tabela gliceryna a melasa

 

Właściwości gliceryny
- dostarcza niezbędnej energii krowom po wycieleniu (ma wysoką wartość energetyczną)
- źródło energii w okresie laktacji
- poprawia smakowitość paszy (jest słodka)
- zwiększa pobranie paszy
- działa profilaktycznie przeciwko ketozie
- zapewnia dobrą kondycję krów
- poprawia parametry rozrodu
- zapobiega wysychaniu, zagrzewaniu oraz przymarzaniu paszy na stole paszowym

 

Dawkowanie dzienne:

  • przed wycieleniem (ok. 2 tygodnie): 500 g/dzień/sztukę
  • po wycieleniu (ok. 100 dni laktacji): 250 g/dzień/sztukę
  • polać zadaną paszę lub wlać do wozu paszowego
  • przy silnych objawach ketozy (brak apetytu, niedoboru energii) podawać w formie wlewu do pyska.